Общество

Прокуратурата поиска арест на мъжа с макетния нож по обвинение за закана за убийство

От Euronews България Euronews България
Prokuratura Stara Zagora BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Районна прокуратура-Стара Загора внесе искане в съда за задържане на обвиняемия Г. Г. за отправени закани за убийство спрямо 18-годишно момиче. Информацията е от пресцентъра на прокуратурата.

Той е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 24.06.2023 г. до 25.06.2023 г., в гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, се заканил с убийство на 18-годишната Д. М., като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. На два пъти той изпратил текстови съобщения за закана с убийство чрез интернет приложение.

По делото се извършват активни действия по разследването - разпитани са свидетели и са събрани писмени доказателства, назначени са експертизи, съобщават от прокуратурата.

Самото деяние се отличава с изключително висока степен на обществена опасност. Доказателствата по делото сочат и че обвиняемият е с трайно изградени престъпни навици, убедени са от държавното обвинение.

Повдигнатото обвинение по отношение на обвиняемия е за престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от една до шест години, се казва още в прессъобщението.

От доказателствата по делото може да се направи и обоснован извод, че обвиняемият проявява константни престъпни навици да извършва престъпления срещу телесната неприкосновеност спрямо различни физически лица, които обстоятелства също го характеризират като личност с изключително висока степен на обществена опасност.

От друга страна от приложените по делото докладни записки, се установява, че Г. Г. е направил опит да се укрие от органите по разследването, като същият е напуснал известните по делото адреси и едва на следващия ден е бил установен от органите на МВР. Останалите от значение за вида на мярката за неотклонение обстоятелства - наличието на постоянна адресна регистрация, семейно положение и др. – съпоставени с изложеното по-горе не променят извода за съществуването на реалната опасност по смисъла на закона.

Предстои Районен съд-Стара Загора да насрочи заседание по искането на прокуратурата.