Общество

Съдия Татяна Гьонева за обезобразеното момиче: По снимки не можем да преценим нараняванията

От Euronews България Euronews България

Съдия Татяна Гьонева Коева, която е докладчик по делото с нарязаното с макетно ножче 18-годишно момиче с 400 шева, заяви, че обвинението срещу нападателя е само за лека телесна повреда, тъй като не е била доказана опасност за живота на момичето. 

"В случая заключението на съдебно-медицинската експертиза установява наранявания, които поотделно и в съвкупност сочат за временно разстройство на здравето, но не опасно за живота. Затова колкото и да звучи стряскащо и възмущаващо за обществеността и ние го разбираме, но законодателят го квалифицира като лека телесна повреда, ако и да не е лека в житейския смисъл“, заяви Гьонева на брифинг в съдебната палата в Стара Загора.

„В този случай, за да има средна телесна повреда, следваше да е налице поне временно разстройство на здравето, но опасно за живота, а ние това не го установихме“, допълни тя.

Видяхме снимките. Ние по снимки не можем да преценим какви са нараняванията. Няма как да работим с предположения", обясни съдията.

Съдебният състав от трима магистрати на 5 юли е пуснал Георги Георгиев, обвиняем за обезобразяването на момичето, на свобода, като окачестви деянието му като лека телесна повреда. Миналия петък случаят бе огласен, а днес в редица градове чрез социалните мрежи се организират протести в защита на момичето и срещу насилието над жени.

Очаква се днес районната прокуратура в Стара Загора да поиска постоянна мярка „Задържане под стража“ за 26-годишния Георгиев.

"Аз съм убеден, че съдебният състав, който е тричленен и единодушно е подписал съдебния акт, е преценил доказателствата по делото и е постановил съответния съдебен акт, който според мен е законосъобразен. Той е в унисон с искането на представителя на Окръжната прокуратура", каза председателят на съда Красимир Георгиев.

"В този случай ние сме длъжни при причинено телесно увреждане и искане на най-тежката мярка, да обсъдим доказателствата, които сочат не само на съпричастност на обвиняемия в съответната деятелност, но и в това доказателствата по делото да установяват наличната квалификация, за която той е привлечен", допълни Гьонева.

 

Междувременно, в редица градове на страната са планирани протести и мирни шествия в подкрепа на младото момиче.