Общество

„Ще ти закача главата”: Насилникът с макетното ножче заплашил с убийство два дни преди инцидента

От Euronews България Euronews България

Задържаният повторно рано тази сутрин Георги Николаев, който нарязал с макетно ножче 18-годишно момиче в Стара Загора, ѝ е изпратил закани за убийство два дни преди инцидента. Това е станало чрез интернет приложение. На 24 юни обвиняемият е изпратил съобщение с текст „Направо те убивам”. На 25 юни съобщението гласяло „Ще ти закача главата”, а на следващия ден е извършено насилието, съобщиха на брифинг от прокуратурата в Стара Загора, предаде БГНЕС.

На 26 юни около 23:30 ч. в полицията е получен сигнал от съседка на момичето, че то е потърсило помощ от нея. Младата жена била с множество порезни рани и обилно кръвотечение. Момичето било настанено в болница без опасност за живота, каза Лазар Христов, директор на ОД на МВР-Стара Загора. 26-годишният мъж е бил пуснат от ареста без мярка с мотив на съда, че множеството порезни рани с макетен нож по тялото, счупен нос и обръсната глава са лека телесна повреда. Решението обвиняемият Георги Николаев да бъде освободен е било взето от съдия Татяна Коева.

Наблюдаващите прокурори ще положат максимални усилия за събиране на доказателства за предявяване на обвинение, което съответства на тежестта на престъплението, заяви районният прокурор Таня Димитрова.

Действително е свършена много работа, разпитани са всички, имащи отношение по случая и са назначени множество експертизи, добави и окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов „Прокуратурата продължава да поддържа своето мнение, че се касае за средна телесна повреда”, каза още той.

Междувременно в социалните мрежи се организира национален протест. Той ще се проведе в понеделник от 18 ч. в Стара Загора и София. В социалните мрежи също така се събират средства за възстановяването на пострадалото момиче.

След укриване, Николаев беше задържан от полицейски служители от ОД на МВР - Стара Загора на 30 юли 2023 г., около 7,30 ч., на входа на гр. Стара Загора. Пътувал е в автомобил. 26-годишният мъж е осъждан за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди. Предстои Районна прокуратура – Стара Загора да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража