Европа

Зеленски посети специалните сили край Бахмут

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинският президент Володимир Зеленски направи посещение на позиции около фронтовата линия край Бахмут, където армията на Киев продължава контраофанзивата си. Той връчи медали и отличия на офицери и войници от силите за специални операции. Подчерта тяхното героично представяне след 520 дни военни действия.

 

 

Днес съм в Донецка област, Часив Яр, Краматорск, Славянск, Дружкивка, Константиновка. С нашите воини и герои. Имах честта лично да поздравя, да стисна ръката и да наградя воините от Силите за специални операции по случай професионалния им празник. Те винаги са в най-горещите точки на фронта, изпълняват най-отговорните, специални задачи и сега е същото – при Бахмут.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Заместник-министърът на отбраната Хана Маляр съобщи, че в южната част на Бахмут са постигнали напредък срещу позиции на врага. Основната част от контраофанзивата е в Запорожка област, където, ако бъде постигнат пробив, руската армия може да бъде разделена на две и частите й около Херсон да бъдат напълно изолирани и обкръжени.

В емоционалното си обръщение украинският лидер припомни едно от най-жестоките престъпления на Русия във войната – убийството на пленени войници от полка „Азов“ в Оленовка. И отново подчерта, че страната и нейният народ ще победят във войната за свобода и справедливост.

Русия не спира с обстрелите. Късно в петък при неин ракетен удар бяха улучени жилищен блок и административна сграда на Службата за сигурност в централния град Днипро. 9 души са пострадали при атаките.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че неговите сили са атакували и унищожили „команден пункт“ на противника в Днипро с „високоточни оръжия“.