Европа

„Ракетен терор“: Русия удари по украинския Днипро

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Русия удари с ракети украинския град Днипро. Трима души са пострадали в новопостроен 12-етажен жилищен блок. "Отново руски ракетен терор", написа в канала си в Телеграм президентът Володимир Зеленски и публикува любителски клип от горящи сгради.

След първия взрив мозъкът ми сякаш изключи. Започнах да си събирам дрехите и слязох в мазето.

Павло – жител на Днипро

Улучена е и местната сграда на Службата за сигурност на Украйна.

Около 20:30 ч избухнаха две експлозии в Днипро. Намираме се на мястото, където са паднали две ракети. Едната удари жилищен комплекс и го разруши частично. Добре, че е имало малко хора вътре. Предимно работници. Втората ракета унищожи частично сградата на Службата за сигурност на Украйна. Слава на Бог, няма загинали. Трима души са потърсили сами медицинска помощ. Състоянието им е задоволително.

Серхий Лисак – губернатор на Днепропетровска област

Москва обвини Киев за ракетни удари по южния град Таганрог. Съобщава се за 20 ранени. Руските сили твърдят, че са свалили две ракети. Градът се намира на около 40 км източно от границата с Украйна.

Следственият комитет на Руската федерация е започнал разследване на ударите.

МО на Русия твърди, че са отблъснати наземни атаки на украинските сили в Запорожка област - на фона на информации за засилен натиск от силите на Киев. Твърденията на двете страни за успехи на бойното поле са трудни за независимо потвърждение.

Но западни анализатори съобщават за набрана инерция в украинското контранастъпление.