Европа

Украинските войски са освободили село в Донецка област

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Украинските военни твърдят, че са постигнали успех на една от фронтовите линии в Югоизточна Украйна. Във видеоклип, публикуван от президента на страната Володимир Зеленски, украинските войски заявиха, че са освободили от руска окупация село Старомайорске. По-рано украинските военни заявиха, че "затвърждават позициите", които са достигнали в същия район, източно от град Запорожие. Президентът Зеленски също похвали и решението за отстраняване на Юрий Аристов от украинския парламент и отправи предупреждение към други длъжностни лица.

Днес във Върховната рада на Украйна има един депутат по-малко. Мисля, че сега е справедливо да се каже и следното: всяко намерение на който и да е чиновник да отиде в чужбина трябва да се проверява на секундата. Ако някой наистина иска да си почине от работата за държавата, държавата също ще си почине от такива хора.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Юри Аристов изпълняваше длъжността заместник-председател на комисията на Върховната рада по въпросите на националната сигурност. От Главната прокуратура на Украйна съобщиха, че той е бил заподозрян в съзнателно вписване на невярна информация в официални документи. Според разследването Аристов е планирал почивка със семейството си на Малдивите през юни 2023 г., като е знаел, че има законови ограничения за пътуване в чужбина.