Европа

На първа линия: Медиците в Украйна лекуват повече войници от всякога

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор
Lekari Ukraine Ukraina AP Снимка: AP

С напредването на украинската контраофанзива, расте и броят на ранените войници, които посрещат хирурзите в болница "Мечников". Повечето пациенти имат нужда от спешна помощ и намеса или на ортопеди, или на невролози. Войниците идват с бинтовани крайници, с почернели от шрапнели лица и очи, вперени в тавана, застинали в шок. Най-много са приетите ранени в малките часове на нощта.

На смяна се извършват от една до седем неврохирургични операции, нека бъдем откровени. Имаме време да извършим до седем операции до 8 ч. сутринта.

Микита Ломброзов, мозъчен хирург

Според лекари от болницата, които отказват да бъдат по-конкретни, хирурзите в "Мечников" сега са по-натоварени, отколкото може би по всяко друго време, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия преди 17 месеца.

Това е изключително важно за мен и затова съм тук. Всички ние изпълняваме задълженията си. Този мъж е наш герой, ще го спасим, ще направим всичко за възстановяването му.

Микита Ломброзов, мозъчен хирург

За щастие, лекарите споделят, че войниците успяват да се възстановят.

„Ситуацията е много трудна, но фактът, че 95% от нашите момчета се възстановяват, е добър показател. За какво друго можете да мечтаете? Опитваме се да направим всичко, за да може всеки, който попадне в беда, със сигурност да се възстанови“, споделя Сергий Риженков, главен лекар.

Подобно на самата Украйна, болницата "Мечников", която е на повече от 200 години, е преобразена от войната през последното десетилетие. Болницата започва да лекува ранени войници едва след нахлуването на Русия през 2014 г., когато лекарите не са били подготвени за тази задача. Днес „Мечников“ е възхвалявана заради модерните си апаратури и експертния си опит - работят около 400 лекари, разпределени в шест отделни сгради.