Общество

Българин от Украйна: България не прави достатъчно, за да защити своя суверенитет

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Не очаквах удари с такава сила в Одеса. Това, което днес видях, е тежко за говорене, такова нещо ми се случва за пръв път в живота. Към 12 и нещо чух първите взривове, но най-лошото е, че не можеш да разбереш дали са близо или далеч и дали си в опасност или не.

Това каза пред Euronews Bulgaria Петър Танев от сдружение за вободна Русия", който е в Одеса.

Моите приятели, които воюват в украинската армия, и тези, които са в легиона за "Свободна Русия" ми се обадиха и ми казаха, че е по-добре да сляза в убежище, тъй като кремълските войски пускат ракети  Искендер и Калибър, които е много трудно да бъдат прехванати от украинските ПВО системи. Поне до 6 сутринта стоях в едно странно положение, в което не можах да разбера какво изобщо става. След час и нещо видях странен лъч, който падаше буквално на километър от мен. В последствие се оказа, че това е руската ракета, която падна върху Преображенския храм.

Само да отбележа, че това е руски храм, на Руската патриаршия. Разрушенията бяха буквално до моя апартамент.

 

Поразително е, че все още тези, които защитават опорките на Кремъл, повтарят, че Кремъл се опитва да защитава руската култура и идентичност. Илюстративен пример е това, което се случи – как бомбардират руското наследство и правят всичко възможно тези хора, които живеят в Одеса, а повечето от тях са руско говорящи, да започнат да ненавиждат всичко, свързано с Русия. За хората в Одеса това е невероятно предателство. Те никога не са очаквали подобно нещо. Повечето украинци винаги са приемали руснаците за техни братя.

Украинците са много смел народ и независимо от случващото се сега, се опитват да живеят както са живели преди. В това отношение не бих казал, че има някакви сериозни промени.

Путинова Русия се опитва да се меси във вътрешните работи на България и мисля, че България не прави достатъчно, за да защити своя суверенитет, особено някои политици, които си позволяват изказвания в абсолютно идентичен тон с кремълската реторика и остават безнаказани. Смятам, че в тази война, в която се намираме, България и целия ЕС имат отношение, защото това засяга нашия суверенитет и сигурност.

Вижте цялото интервю във видеото.