Европа

Русия удари жилищна сграда и катедрала в Одеса

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко един човек е загинал, а други 18 са били ранени при руска атака в Одеса, съобщиха властите в Украйна. При нападението са нанесени щети на административна сграда и на намираща се в близост жилищна постройка, както и на Преображенската катедрала в населеното място.

Отломки блокираха част от ключов път в центъра на града, като наоколо бяха разпръснати отломки, повредени електропроводи и изпочупени прозорци. В засегнатата жилищна сграда някои хора са останали блокирани в апартаментите си в резултат на щетите, причинени от нападението.

 

Експлозия, пълна тъмнина. Върху мен се срути тавана. Не виждах изобщо нищо, взех телефона си. След това последва още един взрив.

Тетиана Тонева, 62 г., жителка на Одеса

В своето вечерно видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е разговарял с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за цитирам възможно най-бързото присъединяване към НАТО, когато условията за сигурност го позволяват. Зеленски каза също, че Съветът Украйна-НАТО ще се събере, за да обсъди ситуацията около Черно море и провала на зърнената сделка с Русия.

 

Приоритетът ни остава непроменен: възможно най-бързо присъединяване към НАТО, когато условията за сигурност позволяват това. Само това ще гарантира надеждно сигурността и мира за цяла Европа. Обсъдихме и настоящата ситуация в областта на сигурността, по-специално агресивните стъпки на Русия в Черно море.

Володомир Зеленски - президент на Украйна

По-рано руският губернатор на окупирания Крим Сергей Аксьонов заяви, че нападението с дрон срещу склад за боеприпаси в Крим е довело до евакуация на цивилни и е нарушило транспорта в района. Железопътните услуги през Керченския мост също са спрени.