Свят

Нови руски атаки в Украйна, загинали са две деца

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди руската артилерийска атака в Донецк, при която по думите му са загинали две деца и е пострадало едно училище. Той допълни, че е имало още атаки с дронове в Одеска област и заяви:  “Ние ще отговорим”.

 

Днес Русия уби още две деца. Руска артилерия атакува село Дружба, община Торецк, Донецка област. Загиват момиче, родено през 2007 г., и момче, родено през 2013 г. Черниговска област, село Гончаровское - попадение на ракета. Загинали са две жени, в момента се извършва разрушаване на отломките... Пострадали са културен център, училище, жилищни сгради.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Малко по-късно в социалната мрежа Туитър президентът Зеленски обяви, че ще разговаря с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган за подновяването на Зърнената сделка. Припомняме, че Русия не подписа споразумението за пропускане на украински кораби, пренасящи хранителни продукти, през Черно море. Експерти твърдят, че заради липсата на нужните количества зърно близо 400 милиона души са застрашени от глад. Зърнената сделка бе тема и по време на разговорите в Съвета за Сигурност на ООН.

Оттеглянето на Русия от зърнената сделка и постоянните цинични атаки срещу украинските пристанища, навигационни средства и зърнени терминали не са нищо друго освен опити на Русия да елиминира пазарен конкурент, умишлено да повиши световните цени на храните и да реализира печалба за сметка на милиони хора по света.

Сергий Кислица, постоянен представител на Украйна в ООН

Във видеоразговор с участниците на Форума за сигурност в Аспен президентът Зеленски заяви: "Незаконно построеният мост през Керченския пролив, свързващ Русия с Крим, трябва да бъде неутрализиран". Според него кримският мост захранва с оръжия ежедневно руската армия.