Европа

Русия нанесе нови удари в Одеса и Николаев, има десетки ранени (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

През третата нощ на интензивни руски въздушни удари по градове в южните части на Украйна, в това число пристанищните градове Николаев и Одеса, загинаха двама души, а над 20 са ранени, съобщава агенция Укринформ.

18 са пострадалите при удари срещу Николаев, от които 5 деца, съобщи областният губернатор Виталий Ким. Девет са приети в болница. Унищожени са етажи от жилищна сграда, а избухналият пожар е засегнал площ от 450 кв м. Двама души са били спасени от пламъците.

Двама души са пострадали след руско въздушно нападение срещу Одеса, който се намира на около 100 км югозападно от Николаев.

Ръководителят на украинската областна военна администрация в Донецка област Павло Кириленко съобщи, че руските сили са убили един жител на областта и са ранили други двама.

Руските сили са обстрелвали и град Вовчанск в Харковска област, при което е загинал един цивилен жител.

Нападенията бяха извършени само ден след като интензивна руска бомбардировка с дронове и ракети нанесе щети на критична пристанищна инфраструктура в Одеса, засягайки терминала за зърно и петрол. При нападението бяха унищожени най-малко 60 000 тона украинско зърно.

ЕС осъди атаките срещу Одеса и даде заявка за нова военна подкрепа за Украйна.

Това, което се случва в Украйна, на пристанището в Одеса, е много тежка ситуация. Защото поне досега зърното не е било изнасяно, но не е било и унищожавано. И това разглеждане на всеки кораб като военен и по този начин като мишена на Русия е още една стъпка напред, за да продължи да се пречи на Украйна да изнася зърното си. Това има две преки последствия, първо за самата Украйна, която се лишава от ресурси, и второ за останалия свят, който е лишен от критична суровина. Зърното е такава критична суровина.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността

Борел добави, че единственото решение на създалата се ситуация е увеличаване на военната помощ за Украйна, особено средства за противовъздушна отбрана.

Тази седмица руските атаки срещу южните част на Украйна се увеличиха значително, след като президентът Владимир Путин изтегли Русия от зърнената сделка, която позволяваше на Киев да изнася зърно за трети страни.