Европа

Украйна съобщи за свалени дронове тази нощ (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украйна отблъсна поредните руски атаки срещу Киев. Военната администрация съобщи, че дроновете, изстреляни срещу столицата, са били свалени.

Сигнали за въздушна тревога имаше в близо 10 области, включително Одеса и Херсон, след като руските сили предупредиха за ответни мерки заради взривове в Москва по-рано през седмицата.

В окупираната Запорожка АЕЦ заявиха, че два от блоковете ѝ са спрени заради "техническа проверка". По-рано Международната агенция за атомна енергия потвърди за открити мини в района на електроцентралата.

Междувременно Володимир Зеленски призова за край на забраната за внос на украинско зърно в 5 държави от Европейския съюз, сред които и България. По думите му е "недопустимо" да има ново удължаване на забраната, за каквото настояват страните членки.

Всяко удължаване на ограниченията е неприемливо и направо неевропейско. Европа има институционален капацитет да действа по-рационално от това да затвори границите за определени продукти. Работим активно с всички, за да намерим решение, което отговаря на духа на нашата Европа.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

А Съединените щати отново призоваха Русия отново да се включи в споразумението за износ на украинско зърно. На среща с африканските лидери тази седмица обаче се очаква Владимир Путин да обсъди износа на руски зърнени продукти и торове.