Европа

Русия обвини Украйна за две поразени сгради от дронове в Москва

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Руското министерство на отбраната обвини Украйна в "терористична" атака с дрон срещу Москва, след като кметът на града Сергей Собянин заяви, че две сгради са били поразени. Отломки пък са намерени недалеч от сградите на министерството на отбраната. В „Телеграм“ ведомството съобщава за два дрона, които "са били прехванати и са се разбили". Към момента няма данни за сериозни щети или жертви.

Междувременно на полуостров Крим пък беше унищожен склад за боеприпаси. Поставеният от Русия управляващ Крим Сергей Аксьонов заяви, че руските сили за противовъздушна отбрана са прехванали или заглушили 11 дрона над този район.

От украинска страна през изминалите дни най-сериозни са пораженията в Одеса.

 

Справянето с последствията от нападението на руските терористи срещу Одеса продължава през целия ден. Целенасочено бяха изстреляни 19 ракети от различни типове, за да бъде по-трудно да бъдат свалени и да причинят повече разрушения. През изминалата нощ в Одеса е загинал един човек. Изказвам съболезнования на роднините и близките. Ранени са 20 души, включително четири деца.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

От информация на украинския генерален щаб става ясно, че продължават руските атаки между Донецк на изток и Купянск в североизточната част на Харковска област. Най-силен е отпорът на контраофанзивата именно в тези райони. През изминалото денонощие е имало близо 30 сражения по фронтовата линия. Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен Украйна си е върнала половината от територията, която Русия завзе при инвазията си.