Европа

Киев: Москва заплашва граждански кораби в Черно море

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Киев твърди, че Москва заплашва граждански кораби в Черно море. Ръководителят на администрацията на украинския президент призова международната общност да осъди това, което според него са "методите на терористите". Междувременно продължават ожесточените сражения на фронта.

В Украйна отбелязват Деня на държавността. В Киев запазиха минута мълчание в памет на цивилни и военни, загинали във войната на Русия срещу Украйна.

 

Нашата защита в тази война – война за свободата и независимостта на Украйна, е определила националните приоритети и отбраната като свой първи приоритет. Желанието ни да триумфираме определи каква ще бъде Украйна в бъдеще. Силна, свободна, европейска, свободна от вътрешни раздори, държава, която цени вътрешното си единство.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Преди това Зеленски посети една от историческите катедрали, която беше засегната от руските удари срещу Одеса.

Москва атакува града, в който се намират основни пристанища на Украйна, след като се оттегли от зърнена сделка.

А на срещата Русия-Африка в Санкт Петербург президентът на Египет призова Владимир Путин да поднови споразумението за износа на селскостопански стоки от Украйна. От своя страна руският държавен глава предложи да доставя зърно на африканските държави безплатно.

Лидерите на държави като Централноафриканската република и Мали, където Вагнер има доминиращо присъствие, включително, за да потушава несъгласия и заплахи за властта, благодариха на Русия за помощта. 

 

С подкрепата на Русия Мали постепенно възстановява пълния си суверенитет върху цялата си територия, а нашите сили за отбрана и сигурност действат при пълна автономия и пълна свобода на действие.

Асими Гойта, временен президент на Мали

Разпространена беше и снимка на Евгений Пригожинот Санкт Петербург, който предполагаемо е в изгнание в Беларус, но е фотографиран как се ръкува с висш държавен кадър на Централноафриканската република.

Междувременно продължават ожесточените сражения на фронта.

На това видео украинските войски заявиха, че се вижда моментът, в който техните сили поемат контрола над руска позиция близо до Бахмут.

Разпространиха и кадри от освобождаване на Старомайорске - село, което се намира в близост до зоната, която разделя Донецк и Запорожие. 

А Москва похвали войските си за отблъскване на атаки и в двете области.