Свят

ООН към Русия: Спрете веднага атаките срещу украински пристанища

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Съветът за сигурност на ООН призова Русия да прекрати всички атаки срещу културни и важни за продоволствената сигурност пристанищни обекти в Украйна. Миналата и тази седмица руските сили наненоха множество удари с ракети и дронове по украински пристанища, в които са складирани тонове зърно за износ.

Вследствие на оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива, последните нейни атаки са сигнал за пагубен обрат за украинците и за света. Пристанищните градове, които позволяват износ на зърно като Одеса, Рени и Измаил, са спасение за мнозина. Сега те са последните жертви в тази безсмислена, брутална война... Призоваваме Руската федерация незабавно да прекрати атаките срещу културни паметници, защитени от международни нормативни инструменти.

Халед Хиари – помощник-генерален секретар на ООН за Близкия изток, Азия и Тихоокеанския регион

В неделя при руска ракетна атака бе повреден защитеният от ЮНЕСКО Спаско-Преображенски катедрален храм и други исторически сгради в центъра на Одеса.

По данни на ЮНЕСКО, от началото на войната досега са наненеси щети на 274 културни обекта в Украйна, включително 117 религиозни обекта.

Украинският представител Сергий Кислица обвини Русия в умишлено вземане на прицел на украинско зърно и друга хранителна продукция.

Тези агресивни действия заслужават силен отговор. В противен случай Русия ще бъде насърчена да подкопае още повече ситуацията със сигурността в Черно море, като атакува граждански плавателни съдове и минира водите в съседство с украинското крайбрежие. Има основания да се смята, че Русия подготвя подобни инциденти с цел да обвини Украйна и да обезсърчи кораби от други държави да навлизат в украински води и да използват украинските пристанища.

Сергий Кислица – посланик на Украйна в ООН

Постоянният представител на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че е от решаващо значение Русия "да преустанови атаките си срещу глобалната продоволствена сигурност, да се върне и да разшири Черноморската инициатива за износ на зърно.

Москва не участва в заседанието на Съвета за сигурност.