Общество

След края на зърнената сделка: Какви са нагласите на производителите?

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Министърът на земеделието на Литва Кенстутис Навикас предложи износът на зърно да бъде прехвърлен от украинско-полската граница към литовските пристанища, за да се улесни износа. Това стана по време на срещата на Министрите на земеделието на Европейския съюз, които търсиха решения на проблемите в земеделския сектор в контекста на украинския внос. А притесненията в сектора у нас остават. Ще бъде ли удължена забраната за внос на украинско зърно и пред колапс ли е секторът на млекопреработвателите?

Жътвата е към своя край и е сигурно, че зърно за България ще има предостатъчно. В сектора обаче още изчакват дали забраната на внос на украинско зърно ще бъде удължена.

Цената към момента продължава да е ниска. Пшеницата, която е от новата реколта се търгува на около 36-37 до 40 стотинки в зависимост от това колко е далеч от пристанището е стоката, така че още е прекалено ниска на себестойността, на която реализираме.

Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите

Жътвата на други култури като слънчогледа например започва след около месец, но и там тревогите сред бранша са факт.

Там положението не е толкова добро, прекалено голяма суша, много високи температура последните дни, реколтата от слънчоглед не очаквам изобщо да е добра, както и на царевицата.

Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите

Войната в Украйна и вносът на продукти постави пред колапс още един сектор – този на млекопреработвателите.

„България изведнъж скокна на трето място по внос на кондензирано мляко от украински произход и това са официални статистики. Сега от къде минава, как го замаскираме, дали го представяме като полско и така нататък и от това се получава и разликата в различните статистики. Да, това неминуемо се отрази на българските млекопроизводители, защото изкупната цена падна драстично“, казва Стоян Чуканов – представител на българското земеделие в Европейски икономически и социален комитет в Брюксел.

Още през декември цената на млякото падна под себестойността си и продажбите са на загуба. Това вече донесе фалити и накара десетки животновъди да се ориентират към кланиците. Заради тези фалити от бранша поискаха спешна среща с премиера.