Свят

ЕС е "много притеснен, но не и изненадан" от края на зърнената сделка заради Русия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Russia Ukraine War Grain Deal Zyrno AP Снимка: AP архив

Европейският съюз е "много притеснен, но не и изненадан" от отказа на Русия да продължи зърнената сделка, заяви Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски. Министрите на земеделието от целия блок се срещнаха, за да обсъдят начини за изнасяне на зърно, което е от жизненоважно значение за световната продоволствена сигурност, от Украйна, след като Русия спря сделката, която позволяваше износа от Черно море.

Ние сме много притеснени от това решение на Русия, но не сме изненадани. Това не е първият път, в който Русия използва храната като оръжие. 

Януш Войчеховски, европейски комисар по земеделието

Маршрутите през близките на Украйна държави предизвикаха гнева на местните земеделски производители, които се сблъскаха с пренасищането с украинско зърно, което понижи цените и навреди на поминъка им. Липсата на начини за транспорт затруднява и селското стопанство Украйна, чиито производители са изправени пред по-високи транспортни разходи. Министърът на земеделието на Полша Роберт Телус заяви на срещата на ЕС, че страната му, заедно със Словакия, Унгария, Румъния и България, искат да удължат забраната си за внос на украинско зърно, но все пак ще позволят на храните да се движат през техните страни към света.

Това е огромно предизвикателство, защото ако видим статистическите данни, нормалните търговски отношения в областта на хранително-вкусовата промишленост преди войната, през 2021 г.  Европейският съюз изнасяше за Украйна хранително-вкусови продукти, като стойността на износа беше около 3 млрд. евро, а на вноса - около 7 млрд. евро. През следващата 2022 г. вносът се увеличи с 6 млрд. евро.

Януш Войчеховски, европейски комисар по земеделието

Срокът на забраната изтича в средата на септември. Министърът на земеделието на Литва Кенстутис Навикас предложи износът на зърно да бъде прехвърлен от украинско-полската граница към литовските пристанища, за да се предотврати пренасищането на доставките, което да доведе до намаляване на цените за местните земеделски производители.