Европа

Екип на Euronews достигна на няколкостотин метра от обстрелваното украинско пристанище

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Екип на Euronews Румъния пристигна на няколкостотин метра от украинското пристанище Рени, което беше бомбардирано от руски безпилотни самолети. Това е най-близката точка на конфликта, която се намира само на няколко километра от Румъния. По време на обстрела бяха ранени седем души, а част от пристанищната инфраструктура и няколко склада бяха повредени. Обстрелът на украинските пристанища беше и тема на разговорите между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и румънския външен министър.

По-малко от ден след ударите срещу украинското пристанище Рени, екип на Euronews отиде с лодка възможно най-близко до района, който се намира на едва 20 километра от границата на съседката ни. 

„Румънските власти заявиха, че корабоплаването по Дунав продължава без проблеми, виждаме кораби, които превозват зърно. Те са докарани в нашия район, за да бъдат в безопасност в случай на ново нападение. Трудно е да се опише картината, когато се приближите до пристанището и видите разрушенията, които са претърпели хората там. От друга страна, усещането за близост е странно, разстоянието между румънския и украинския бряг е близо 200 метра“, предаде Кристи Попа от Euronews Румъния.

 

Събуди ме експлозия, не знаех, че е експлозия. Взривът беше силен и нямаше как да не се събудя. Навън беше тъмно. След това чух още две или три.

Емануела Турку, журналист

Сред румънците, уплашени от опасността на границата, открихме и един украинец от Одеска област. Мъжът разказва, че заедно със семейството си изживява кошмар.

 

Аз съм от Черноморск и през последните две седмици всяка вечер имаше нападения от Русия. Семейството ми е в Черноморск. Живеем на 10-ия етаж. Виждах ударите от прозореца си. Такива неща са се случвали и преди.

Украинец

Украйна има четири пристанища по река Дунав. Румънският президент Клаус Йоханис и министър-председателят Марсел Чолаку осъдиха руските атаки срещу украинските пристанища, които според тях застрашават световната продоволствена сигурност и транзита на зърно. Руските атаки с дронове камикадзе, продължиха почти четири часа. Унищожени са складове за зърно и други товарни помещения.