Цвят

„Климатични убежища“ в Барселона приютяват местни жители и туристи

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

През летните месеци температурите редовно надхвърлят 30 градуса в Барселона. В комбинация с влагата, идваща от Средиземно море, горещите вълни са все по-тежки за понасяне от местните жители и милионите туристи, които посещават каталунската столица всяка година. Половината душове на плажа Барселонета са спрени, за да се пести вода. През 2020 г общинският съвет гласува за създаване на мрежа от съоръжения, т.нар. „климатични убежища“. Такива са библиотеки, музеи, училища, спортни центрове и паркове. Схемата започва със 70 места, но това лято те вече са 227.

Тези убежища са предназначени главно за хора, които са енергийно бедни. Могат да дойдат по обяд или следобед, за да прекарат известно време в заслоните. Това са възрастни хора или семейства. Или такива, които се разхождат на открито и внезапно им става прекалено горещо. В убежищата могат да прекарат един час в четене, например.

Ирма Вентайол – директор на отдел "Климат" в Общинския съвет на Барселона

Библиотека „Габриел Гарсия Маркес“ е една от най-новите и модерни бази в Барселона. Открита през май 2022 г, тя е смятана за една от най-добрите библиотеки в Европа. Приютява артисти от цял свят.

Библиотека „Габриел Гарсия Маркес“ е много повече от убежище в горещите вълни. Тя е културен подслон. Убежище за мисълта. Толкова свещено, колкото може да бъде едно място в Южна Америка, част от моята изложба. Места като това са незаменими, не само за предпазване от горещините.

Николас Чифуентес – артист с изложба в библиотека "Габриел Гарсия Маркес"

Убежищата са равномерно разпределени из града. Около 97% от жителите му имат подслон от горещите вълни на по-малко 10 минути пеша от дома си. Чуждите туристи също са доволни.

„Смятам, че е много добра идея. Прекалено горещо е. Европейските лета стават все по-горещи и по-горещи. Би било чудесно за туристите, но и за местните хора“, казва Лусиана Фрейташ – туристка от Бразилия.

Убежищата осигуряват безплатна вода, ветрила и пространство, където хората да си починат, да четат книга или да използват електронно устройство.

Общинските власти планират да разширят мрежата. Целта е до 2030 г да има подслони срещу горещи вълни на най-малко 50 метра от дома на всеки местен жител.