Цвят

Горещините помогнаха за излюпването на африкански жерави в бургаския зоопарк

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Юлските горещници и високите температури се оказаха не просто приятни за някои обитатели на бургаския зоопарк, но и важни за оцеляването им. За бебетата жерави, излюпени само преди часове, жегите са част от нормалния хабитат. Как останалите животни понасят топлото време, разказват нашите кореспонденти от Бургас.

Двойката короновани жерави в бургаския зоопарк най-после се сдоби с потомство след като късно снощи от две от напукалите се яйца изпълзяват малки жеравчета. Видът е единствен в българските зоологически градини, а малките са мътени 28 дни по естествен начин – без инкубатор. Жеравът, който е в ролята на майка вече не допуска никой до потомството си.

 

Майката си ги мъти като бащата и той периодически я сменя. Дори храната в момента сме ги оставили в абсолютно природна среда не е по хранилки, а разхвърляна по земята все е едно са в дивата природа.

Кръстьо Дъбов - собственик на Зоо Бургас

Полът на малките все още е неизвестен, тъй като при коронованите жерави той става ясен едва година и половина. Тези животни произхождат от Африка и обикновено са топлолюбиви, издържат на високи температури, като предпочитат блатисти региони. Съвсем скоро бебетата жерави ще имат и свое мини езеро във волиерата.

 

Обикновено, когато нямат малки пълним езерото до горе с вода и прекарват голяма част в езерото да се охлаждат. Но заради малките, защото са много мънички и може да се цамбурне вътре, сме изпразнили езерото.

Кръстьо Дъбов - собственик на Зоо Бургас

В същото време в което малките жерави с появяват на бля свят, Райна, която е от вида китайско мини прасенце ражда също – шест малки, само на няколко часа. Малките прасенца вече събират слънчеви лъчи.

“Характерно е, че са много дружелюбни. Достигат около 20-30 кг, при добро хранене както е и при нас, килограмите може и да са малко повече. И на всеки 6 месеца са бременни”, каза Дъбов.

Зоопаркът в Бургас има изградена система за охлаждане с дълбоководни води, която за около 15 минути охлажда целия район, а това благоприятства за добрия климат, в който живеят животните по време на летните жеги. Но въпреки това за някои обитатели на зоопарка като полярните вълци и лисица лятото все още е прекалено горещо. Затова са намерили друг начин за охлаждане.

“Белият полярен вълк има три бърлоги, които две от тях са изкопани на метър и половина под земята и влизайки там се чувстват все едно са в мазе, температурата пада около 20 и няколко градуса и се чувства добре”, обяснява собственикът на зоопарка.

Креативната програма на зоопарка в Бургас за разхлаждане на обитателите му днес също беше в действие, а обитателите му получиха тонове от любимия им зеленчук – динята.