Европа

Италия, Португалия, Турция и Хърватия се борят с опустошителни пожари

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Пожари обхванаха италианския остров Сицилия и полуостров Гаргано в област Пулия. Летището в Палермо беше затворено заради приближаващите пламъци. Властите в района съобщават и за жертви и ранени. Изгорели са десетки къщи. Опасни огнища се разразиха и в Калабрия. На хората е наредено да не излизат навън, ако не се налага, заради дима, който затруднява дишането. В северната част на страната пък, местните станаха свидетели на друга стихия – опасна градушка, придружена от силен вятър.

Жертви на бедствията в Италия при бурите на север и пожарите на юг са най-малко петима. Сред жертвите е 16-годишно момиче, убито от дърво в скаутски лагер. Днес правителството ще реши дали да въведе извънредно положение в засегнатите от стихиите области, включително Ломбардия и Емилия-Романя.

Опасна е ситуацията и край португалската столица Лисабон. Пожарът е избухнал в гора близо до Алкабидеш - район в Кашкайш. Около 77 души бяха евакуирани като предпазна мярка, докато пожарните екипи и противопожарните самолети работеха, за да се опитат да овладеят пожара.

Вече сме създали някои зони за контрол, ако е необходимо, преди всичко се надяваме вятърът да се забави, това е най-голямата трудност за пожарникарите. Някои пориви, по 60 км в час, са причинили значителни разраствания на пожара на голямо разстояние.

Карлос Карейраш, кмет на Кашкайш

Междувременно в Хърватия се опитват да потушат пожари южно от Дубровник. Силният вятър обаче пречи на използването на самолети. В борбата с огъня участват около 130 огнеборци. Противопожарното подразделение на хърватските военновъздушни сили изпрати два специализирани самолета, които да помогнат за потушаването на пожарите. Дубровник е основната туристическа дестинация в страната, така че властите се надяват да не се стигне до гръцкия сценарий на евакуация на туристи.

Големи горски пожари опустошават части на Турция и Албания. Последният от тях е обхванал райони в Анталия. Турският министър на културата и туризма заяви, че първоначалното усилие за гасене от въздуха е било невъзможно, защото пожарът е избухнал през нощта. Евакуирани са били десетки граждани, както и пациенти в местна болница.