Европа

Ще успеят ли партиите в Испания да съставят правителство?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Анализатори, журналисти и политици обсъждат как се очертава следизборната обстановка в Испания. Дясноцентристите и социалистите се стремят да съставят правителство, но нямат необходимите места. Партиите, подкрепящи независимостта на Каталуния, и Карлос Пучдемон придобиват буферна роля.


Нашето предложение е много ясно, ние искаме самоопределение и амнистия. Въпросът за амнистията не е решен с няколкото помилвания, дадени от правителството. 

Хосеп Риус, говорител на партията JuntsxCatalunya

Педро Санчес се нуждае от 7-те места на подкрепящата независимостта партия "Заедно за Каталуния". В противен случай той не може да получи парламентарно мнозинство и да състави правителство. Преговорите ще бъдат трудни. 

Социалистите много пъти са казвали, че единството на Испания е нещо, което не може да бъде поставено под въпрос. От тази гледна точка изглежда трудно за Санчес да преговаря при тези условия. Партията "Заедно за Каталуния" изглежда няма значителен стимул да влезе в правителство със социалистите и Сумар. Ще бъде интересно да видим какво ще се случи през следващите месеци.

 Марк Гиньоан, политически анализатор

Прокурорите в Испания отново поискаха да бъде активирана международната заповед за арест на Карлес Пуигдемон, Бившият каталунски лидер избяга в Брюксел, след като референдумът от 2017 г. беше обявен за незаконен от съдебната власт. Този ход създаде още по-голяма несигурност в преговорите. 

Крайният срок за учредяване на конгреса е 17 август. Това ще постави началото на новата законодателна сесия. Но в Испания няма задължителен краен срок за поемане на председателството на правителството, така че преговорите могат да отнемат седмици.