Европа

Изборите в Испания: Сега накъде - „невъзможни“ коалиции или нов вот?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Синият цвят на Народната партия ще доминира в испанския Конгрес, но политическата палитра не може да запълни и половината пленарна зала... дори не комбинира идеологически близки цветове.

С общо 170 места в долната камара на парламента десните и крайнодесните са само на 6 гласа от абсолютното мнозинство.

Социалистическата партия и радикалната левица Сумар останаха със 153 места общо, но имат по-големи възможности за набиране на подкрепа – националистически и сепаратистки формации – което чисто математически може да доведе до мнозинство.

Сенатът (горната камара на парламента) обаче е доминиран от Народната партия, което може да блокира значително част от законодателната програма на бъдещото правителство.

Имахме ли полза от изборите, защото се установи вид политическа блокада и трябва много разум от лидерите, за да излезем от нея. Педро Санчес излезе по-силен от тези избори и може да преговаря с останалите леви партии за мнозинство в Конгреса.

Мойсес Руиз – професор по политическа комуникация 

Но в горната камара – Сената – мнозинството е на Народната партия. Много закони трябва да преминат през одобрението на Сената, за да бъдат ратифицирани, а това би могло до доведе до законодателна блокада. Да видим какво ще стане.

Парадоксално – премиерът в оставка Педро Санчес може да потърси подкрепа за правителство от партията „Заедно за Каталуния“ на Карлес Пучдемон, която преди изборите заяви, че няма да го подкрепи.

Самият Пучдемон се укрива от испанското правосъдие след обявяването на независимост на Каталуния през 2017 г. В понеделник прокурор поиска повторно активиране на международната заповед за арест срещу него.

Вариантите за коалиция или за правителство на малцинството не са особено надеждни, затова много анализатори виждат само едно решение – нови избори преди края на тази година.