Европа

Журналисти: Наблюдаваме неочакван спад на десния популизъм в Испания

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент
Global_And
Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Последните резултати след изборите в Испания сочат, че нито една партия или коалиция няма да може да си осигури мнозинство, за да формира кабинет. Крайнодясната VOX си запазва третото място с 33 места и там няма промяна, но има 19 места по-малко от резултата си през 2019 г.

Това коментира международният ни редактор Ирина Иванова.

Испанската социалистическа партия на Педро Санчес е на път да получи 122 места в парламента, а нейният съюзник – крайнолявата „Сумар“ е с 31 места. Народната партия ще има 136. Всичко обявиха победа, но ако направим сметка, коалицията, която може да подкрепи Санчес събира 172 места, а местата за десния блок са с две по-малко. Очакват се седмици на турбуленции и несигурност.

Заплахата Испания да попадне под облака на десния популизъм плаши Европа. VOX е една партия, която приема с отворени обятия връзката с генерал Франко, т.е. това е завръщане към едно наистина мрачно минало. Санчес се опитва да тласне Испания към прогрес със своите твърде смели и наивни донякъде реформи, допълни журналистът от „Клуб Z” Христо Римпопов.

Една от целите на VOX е да се засили централизацията в Испания и дори да се отнеме автономията на регионите. Останалите по-малки партии в испанския парламент са регионални, т.е. самото им функциониране е против идеите на VOX. Наблюдаваме неочакван спад на десния популизъм в Испания и това няма да мотивира други десни движения, смята журналистът.

Вижте целия разговор във видеото.