Европа

Ще има ли правителство в Испания или нови избори през декември? (Обновена)

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Нито една партия в Испания не си осигури необходимото мнозинство за съставяне на кабинет след предсрочните парламентарни избори. Консервативната Народна партия спечели вота, а на второ място остана Социалистическа работническа партия на премиера Педро Санчес. Вотът премина при висока избирателна активност от малко над 70%, въпреки летния сезон. 

Консервативната народна партия спечели най-много гласове на предсрочните избори в Испания като си осигурява 136 места в парламента. Дори с подкрепата на крайнодясната VOX, която остава трета политическа сила, но с по-малко депутати, на коалицията няма да й достигнат 7 депутати за формиране на мнозинство в парламента. 

Испанската социалистическа работническа партия на действащия премиер Педро Санчес завърши на второ място, но коалицията,  която би могла да го подкрепи, би получила общо 172 места, а десният блок зад Фейхоо - 170.

Въпреки че вотът завърши без ясен победител и без ясен път към съставянето на ново правителство, както консерваторите, така и социалистите обявиха победа. 

 

Благодаря ви, благодаря на цяла Испания, защото показахме на света, че сме силна и чиста демокрация. Велика демокрация. Онези, които се обявиха за мачизма, за ограничаване на правата и свободите, се провалиха. Изостаналият блок на Народната партия и VOX беше победен. Много повече сме тези, които искат Испания да продължи своя напредък, отколкото тези, които искат да се върнат назад.

Педро Санчес, премиер на Испания

Испанците се довериха на Народната партия. Също така заявиха, че всички политически партии в парламента трябва да водят диалог. И като кандидат на партията, която има най-много гласове, смятам, че мое задължение е да започна диалога, за да мога да водя този диалог от първата минута и да се опитам да управлявам страната ни, приемайки нашата победа в изборните резултати.

Алберто Фейхо, лидер на Народната партия

Педро Санчес ще търси подкрепата на сепаратистките партии.

Народната партия ще получи първа възможността да опита да събере достатъчно гласове в парламента, но се очаква съюзът с крайнодясната VOX да затрудни осигуряването на подкрепа. 

Според анализатори Испания е изправена пред трудни месеци на политически спорове, опити за съставяне на правителство и несигурност относно бъдещото ръководство на страната.

„Мнозина очакваха, че нощта тук, в централата на Социалистическата партия ще бъде трудна и мрачна, но се оказа успешна, въпреки това. Противно на прогнозите Педро Санчес успя да устои на устрема на дясната Народна партия, която въпреки че печели места, няма да успее да състави правителство и мнозинство с крайнодясната VOX. Педро Санчес оказа собствена съпротива и игра за победа. И той заложи всичко на една карта. Изглежда, че испанците върнаха доверието си в Педро Санчес, който разпали страховете от крайнодясно правителство с участието на VOX, което може да продължи да ограничава социални и други права, като тези на ЛГБТ общността например. Педро Санчес би могъл да състави правителство заедно с партньорите си от „Сумар“, но ще се нуждае от сепаратистките партии и особено от каталунските независими депутати в Конгреса, които вече предупредиха, че ще предложат подкрепата си за правителството на Педро Санчес.

В противен случай ще се върнем към нова блокада и може би отново към избори през декември“, предава от Мадрид Хайме Веласкес от Euronews Испания.