Европа

Вотът в Испания: И Санчес, и Фейхоо се надяват на победа на изборите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Основните съперници на предсрочните избори в Испания упражниха правото си на глас в Мадрид и изразиха надежди, че именно техните партии ще бъдат победители.

Премиерът Педро Санчес, който свика извънредния вот след загуба на местните и регионалните избори през май, вярва, че може да продължи да управлява.

Не искам да казвам дали съм оптимист или не, но имам добро предчувствие. Но, така или иначе, испанците решават бъдещето и прогреса на страната. Ако има глас, който трябва да бъде чут днес, то той е техният. Мога да насърча само хората да гласуват. Това е важен момент за нашата страна и демокрация.

Педро Санчес – премиер на Испания и лидер на Социалистическата партия

Повечето социологически проучвания дават първо място на основната опозиционна сила – Народната партия. Нейният лидер Алберто Нунес Фейхоо смята, че е време за промяна и да се сложи край на явлението „санчизъм“ – препратка към някои неизпълнени обещания на Санчес.

Ще отпразнуваме този ден. Няма да знаем какъв ще бъде резултатът, но се надяваме, че след 23:00 ч Испания ще започне нова ера. Испанците ще направят свободно своя избор, въпреки всички неблагоприятни метеорологични условия и останалите несгоди.

Алберто Нунес Фейхоо – лидер на Народната партия

Лидерът на крайнодясната партия „Вокс“ Сантяго Абаскал заяви след като гласува, че изборите са важни не само за бъдещото развитие на Испания, но и за Европа, защото ще зададат промяна на досегашния курс.

Резултатите може да превърнат Испания в поредната страна от ЕС, която прави завой надясно. Нещо повече – в бъдещото управление може да се включи крайнодясната „Вокс“, което не се е случвало след падането на фашистката диктатура на ген. Франко.