Европа

Социолозите дават преднина на десните в Испания

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

В неделя испанците се отправят към урните, за да решат кой ще получи мандатите в новия парламент. Социолозите дават преднина на дясната Национална партия, но тя не е достатъчна за абсолютно мнозинство. Затова допускат коалиция с друга дясна партия - Vox. 

Формацията е против правото на аборт, отрича климатичните промени и не подкрепя борбата с насилието, основано на пола. Vox поддържа твърда позиция и спрямо нелегалната миграция. Това потвърди и лидерът ѝ, Сантяго Абаскал, по време на предизборната кампания.

 

Казват, че Vox иска да изгони всички имигранти, но не е вярно. Приветстваме всички, които са дошли тук, които искат да работят рамо до рамо с нас, легално, спазвайки нашите закони и адаптирайки се към нашия начин на живот.

Сантяго Абаскал, лидер на Vox

Някои мигранти не одобряват възможна коалиция между Народната партия и Vox. Кабинет на двете формации ще върне на власт крайнодесните в Испания за първи път след диктатора Франсиско Франко, който управлява близо 4 десетилетия.

 

Аз съм имигрантка, чакам да получа документи. Но живея в страх заради позициите на Vox за имигрантите. Казват, че някои от тях са от полза за обществото, а други – не.

Мария Позу, болногледачка от Колумбия

Много от имигрантите подкрепят Народната партия, но аз вече не съм сигурна, защото може да влязат в коалиция с Vox. Тях не ги харесвам, партията е много расистка.

Карла Гутиерес, медицинска сестра от Хондурас

Според проучванията Народната партия ще спечели изборите в неделя, а възможният ѝ коалиционен партньор - Vox, ще заеме третото място. Управляващата до момента Социалистическа партия на Педро Санчев засега е на втора позиция.