Европа

Испанска журналистка: ЕС се опасява от евентуално дясно правителство в Испания

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

В неделя испанците гласуват за парламент, след като премиерът Педро Санчес свика предсрочни избори, седмици след като Социалистическата му партия загуби местния вот. Отива ли си Санчес от властта, кой може да го наследи, как ще се отразят изборите на испанското европредседателство и възможно ли е за първи път в демократичната си история Испания да има дясно правителство – отговорите от колегата от Euronews Лусия Риера.

Възход на десните партии в Испания преди изборите за парламент в неделя – това сочат социологическите проучвания дни преди вота според журналистката от Euronews Лусия Риера.

По думите ѝ дясната Народна партия начело с Алберто Фейхо е фаворит за победата, но нито една формация няма да получи абсолютно мнозинство в новия парламент. Затова е възможно за първи път в новата си демократична история на Испания да има дясно правителство, ако се стигне до коалиция между Народната партия и Vox.

Те вече си партнират в отделни градове след местните избори. „Във Валенсия, където си делят властта, вече забраниха показването на знамена на LGBT общността в публични сгради. Забраниха и демонстрациите срещу насилие, основано на пола“, каза Лусия Риера.

Вотът се отразява и на ротационното председателство на Съвета на ЕС, което Испания пое на 1 юли. Затова от Брюксел следят вота отблизо. „Блокът се страхува от ефекта, който би имало дясно коалиционно правителство. То може да засили ултраконсервативната вълна в Европа след изборите в Италия, Швеция, Финландия и Гърция. Но може да отвори вратата и за бъдещ съюз в Европейския парламент между Европейската народна партия и Консерваторите и реформистите“, допълни Риера.

А за решението на премиера Педро Санчес да свика предсрочни парламентарни избори месеци преди редовните, Риера коментира: „Той искаше да използва страха от възхода на крайната десница – Народната партия и Vox, които се обединиха. И акцентира върху добрата икономика на Испания след овладяването на пандемията и помощта за Украйна. Разчита и на силната мобилизация на левицата.

Но се оказа по-лошо от очакваното и, изглежда, Санчес ще събере само около 28% от гласовете.“
Тя посочи, че премиерът вярва, че има шанс да спечели нов мандат, но има риск и от загуба, която сам предизвика със свикването на предсрочните избори.

Повече за изборите в Испания чуйте във видеото.