Европа

Крайнодясната партия "Вокс" се домогва до властта в Испания

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

След парламентарните избори в неделя Испания може да се окаже поредната страна от ЕС, която прави крайнодесен завой, а подобна промяна би била сериозен обрат след петгодишното управление на ляво правителство.

Премиерът Педро Санчес свика предсрочни избори, след като неговата Социалистическа партия и по-малкият ѝ коалиционен партньор "Унидас подемос" претърпяха поражение на местните и регионалните избори. На вота на 28 май най-много гласове получи дясноцентристката Народна партия.

Доверието към политиците бележи едни от най-ниските нива в новата история на републиката.

Доверието на гласоподавателите е ниско. Хората по-трудно свързват двата края. Като цяло им е по-трудно да си набавят основни продукти. Това означава, че има всеобщо усещане, че икономиката не върви толкова добре, колкото твърдеше правителството в оставка. Това са избори, в които почти един от всеки двама гласоподаватели ще промени досегашния си избор. Ще има рекорд за мобилност на гласовете.

Мария Креспо – професор по политическа комуникация 

Проучванията на общественото мнение постоянно поставят Народната партия като първа сила на предстоящия вот, но за да може да сформира правителство, тя вероятно ще се нуждае от подкрепата на крайнодясната партия "ВОКС".

Такава коалиция би върнала една радикална партия в управлението на Испания за пръв път от 1974 г насам, когато почина генерал Франсиско Франко и страната премина към демокрация.

Гледани отвън, на „ВОКС“ се приписва ултрадесния етикет на други европейски крайнодесни сили. Но липсва вътрешното знание за това как функционира тази партия. В някои отношения е сравнима с останалите, в други – не е. Има известен страх в Европа какво ще стане. Но е доста вероятно Народната партия да може да контролира ефекта “ВОКС“.

Мария Креспо – професор по политическа комуникация 

Гласове от отляво със сигурност ще се прелеят към електоралната база на „ВОКС“, която трупа популярност в ущърб на премиера в оставка Санчес и оспорването на неговата почтеност.

"ВОКС", оглавявана от 47-годишния Сантяго Абаскал, отрича климатичните промени и отхвърля необходимостта правителството да се бори с насилието, основано на пола.

Предизборните анкети показват, че на вота "ВОКС" може да завърши на трето място и този резултат би превърнал Абаскал в ключов фактор за формиране на управляваща коалиция.