Европа

Изборите в Испания: Как ще повлияят на председателството на ЕС?

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

След малко повече от две седмици испанците ще отидат до урните на предсрочни избори, които ще се проведат в средата на наскоро започналото шестмесечно председателство на Съвета на ЕС. Социологическите проучвания сочат възможна смяна на правителството с дясната Народна партия, която дори може да сформира коалиция с крайнодясната партия Vox.

 

Каквито и да са резултатите от изборите, вярвам, че испанското правителство и институциите ще съумеят да осигурят ефективно председателство и имам пълно доверие в дълбокия европейски дух на Испания.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Лятната ваканция и процесът на съставяне на правителство, който може да продължи месеци или дори да доведе до нови избори, могат да отклонят вниманието на Испания от Брюксел и да провалят председателството, което се стремеше да засили международната роля на страната. Този шестмесечен период е последният пълен мандат преди изборите за Европейски парламент през юни 2024 г. Екипът, който отговаря за тях, като например настоящият посланик, е назначен от коалиционното правителство и смяната им преди декември би означавала пълен хаос. Ракел Гарсия – анализатор в Elcano Royal Institute уверява, че в областта на председателството промените ще бъдат незначителни, но разликата може да се усети в други области.

 

Вярно е, че характеристиките на един или друг премиер могат да повлияят на лидерството му. И през последните години видяхме, че има ясно изразено желание за това лидерство, за отговаряне на предизвикателства като пандемията или, например, руската инвазия в Украйна, което на пръв поглед може да изглежда като въпрос, който не е приоритетен за Испания. В този смисъл предстои да видим дали лицето, което ще заеме председателския пост в правителството след предсрочните избори на 23 юли, ще иска да запази това желание за лидерство.

Ракел Гарсия, анализатор в Elcano Royal Institute

Това не е първият случай, в който дадена държава провежда избори по време на своето председателство - нещо, което се случи и при преизбирането на Еманюел Макрон по време на шестмесечния мандат на Франция.