Свят

Затягат достъпа до оръжия на населението в Бразилия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва подписа указ за затягане на ограниченията за достъп на цивилни граждани до оръжия в Бразилия, с което цели да промени политиките в подкрепа на огнестрелните оръжия на десния си предшественик Жаир Болсонаро.

Декретът намалява броя на оръжията, които цивилните граждани могат да притежават за самозащита, от четири на две, намалява разрешените боеприпаси за всяко оръжие от 200 на 50 патрона и изисква документи, доказващи необходимостта от притежание на оръжията. Документът също така забранява на цивилните граждани да притежават 9-милиметрови пистолети, като ги ограничава до членовете на полицията и военните.

 

Нормално е обикновеният гражданин да има оръжие у дома си за защита, като гаранция, защото някои хора смятат, че това е безопасност. Но не можем да позволим оръжейните арсенали да бъдат в ръцете на хората. Този, който трябва да бъде добре въоръжен, е бразилската полиция. Това, което трябва да направим по-евтино, са цените на книгите и достъпът до култура за нашите деца.

Луис Инасио Лула да Силва - Президент на Бразилия

Въпреки че в Бразилия няма конституционно право за носене на оръжие, предшественикът на Силва Жаир Болсонаро твърди цитирам, че "въоръженото население никога няма да бъде поробено". По данни на неправителствени организации броят на оръжията в ръцете на цивилни граждани се е увеличил повече от три пъти и е достигнал близо 3 милиона в страна с население от 214 милиона души.