Свят

Байдън призова за нови закони за контрол над огнестрелните оръжия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън отправи призив за по-строги ограничения върху огнестрелните оръжия, в реч по повод годишнината от приемането на първия значим федерален закон за контрол над огнестрелните оръжия от близо три десетилетия. Той обаче подчерта, че това е само "важна първа стъпка". Байдън говори пред пострадали или роднини на жертви на масови стрелби в Кънектикът. Той обеща да не се отказва от борбата си за по-строги законови мерки.

 

Ще забраним щурмовите оръжия в тази страна. Ще забраним пълнителите с повече патрони. Ще държим отговорни търговците на оръжия. Ще надделеем над оръжейната индустрия. Ще победим големите пари, които стоят зад тях, а политиците отказват да действат. Няма да е лесно, нямам илюзии колко яростно ще отвърнат.

Джо Байдън – президент на САЩ 

Байдън призова гласоподавателите да не избират конгресмени, които се противопоставят на тези мерки.

Приетият миналата година закон, ограничаващ достъпа до огнестрелни оръжия, беше подписан няколко седмици след като въоръжен нападател отне живота на 19 деца от начално училище и двама учители в Увалде, щата Тексас. С този акт бяха засилени проверките на миналото на най-младите купувачи на оръжия. Целта му е да не позволи на извършителите на домашно насилие да получават достъп до огнестрелни оръжия и да помогне на щатите да въведат закони за "червения флаг", които улесняват отнемането на оръжия от хора, за които се смята, че са опасни.

Байдън изброи няколко начина, по които според него законът вече е оказал въздействие.

Засилените проверки на ФБР са блокирали повече от 200 сделки на купувачи под 21-годишна възраст. Увеличени са съдебните преследвания на нелицензирани продавачи на оръжие, а в над 100 случая в цялата страна са наложени нови наказания за трафик на оръжие. Двойно са се увеличили наказателните преследвания срещу лица, които продават огнестрелни оръжия без лиценз.