Свят

Хаитяни излязоха на протест срещу престъпността и скъпите горива

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Демонстранти излязоха на протест срещу бездействието на министър-председателя Ариел Енри относно проблема престъпността. Демонстрантите настояват и за промяна на цените на горивата.

Демонстранти излязоха по улиците на столицата на Хаити Порт о Пренс с искания министър-председателят Ариел Енри да подаде оставка, както и да се намалят цените на горивата. Протестиращите палеха гуми и хвърляха камъни по полицаите. Напрежението ескалира след като силите на реда отвърнаха със сълзотворен газ.

 

От както Анри е на власт имаме повече от всякога отвличания, корупция, липса на сигурност, изнасилвания и безработица.

Жан Роземонд, хаитянски политически активист 

Ариел Енри изпълнява длъжностите на министър-председател и президент на Хаити след убийството на президента Жовенел Моиз преди 2 години. Протестиращите обвиняват Енри в това, че не предприема достатъчно действия срещу уличните банди, обхванали 80% от столицата. Националната мрежа за защита на правата на човека също осъжда бездействието на правителството. За периода от 1 май до 12 юли поне 75 души са били убити. Тази седмица Съветът за сигурност на ООН ще обсъди дали да изпрати войници, които да помогнат със справяне с положението.