Свят

Блинкен потвърди американската помощ за Хаити

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен заяви, че са необходими многонационални сили в помощ на полицията на Хаити. Той повтори и неотдавнашните призиви на представители на ООН, които предупреждават, че несигурността в страната се влошава. Блинкен говори накратко за Хаити и други въпроси по време на еднодневното си пътуване до Тринидад и Тобаго, където се проведе тридневна конференция на 15-членния карибски търговски блок, известен като Кариком.

 

Съединените щати споделят ангажимента на целия регион да помогнат на народа на Хаити да определи бъдещето си и да възстановят демократичния ред в страната чрез свободни и честни избори. Хаитяните не могат да постигнат тези важни цели без сигурност.

Антъни Блинкен - държавен секретар на Съединените щати

Блинкен също така обеща да продължи да настоява пред финансовите институции за отлагане на плащанията по дълга в случай на природни бедствия, тъй като Карибският регион е засегнат от все по-силни бури. Освен това Блинкен обеща близо 5 и половина млн. долара за подпомагане на дребните земеделски стопани да повишат производителността си и да получат достъп до технологии, тъй като регионът се бори с изменението на климата.