Общество

Адв. Величков: Ако проектът на ПП-ДБ бъде приет, главният прокурор губи 90% от властта си

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Редакции в механизма за разследване на главния прокурор не бяха гласувани, тъй като се предлагат на място и на коляно, най-често от Десислава Атанасова от ГЕРБ. Необяснимо е защо не бяха отстранени пропуски, които бяха направени първоначално в гласувания Закон за съдебната власт.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria адв. Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“.

Беше прието, че ще има отделна система, по която ще става случайното разпределение на съдиите, които ад хок ще стават прокурори, за да разследват главния прокурор, а не от съществуващата система. Продължаваме да недоумяваме, защо ще се създава отделна система, вместо да бъде надградена съществуващата. Ако нещо в нея не е наред, това е много притеснително. С новата система, която да има възможност и за външен контрол – това е важното – тези съмнения продължават да се подхранват, а това не е добре.

ВСС вчера не допусна избрания за ад хок прокурор – съдия Талева, за втори път, този път с аргумент, че не са записани в ЗСВ зам. главните прокурори, които ад хок прокурор може да разследва. Като се има предвид, че им предстои съдебна ваканция, това разследване няма да започне. Не са основателни тези мотиви.

 

С оглед на това, че сега се очаква да се възобновят някои наказателни производства, които бяха прекратени при мандата на бившия главен прокурор Гешев – 83 спрени производства са в мониторинга на главния прокурор. Мога да предположа, че те касаят хора от висшите етажи на властта – министри, зам.-министри, вероятно и министър-председатели, магистрати и бизнесмени.

Очевидно прокурорската колегия бави нещата. Дали пази Сарафов е интересен въпрос. Днес освободиха Ясен Тодоров по искане на Сарафов без никакъв дебат и единодушно, което означава, че в прокурорската колегия старата болест напълно е запазена – каквото каже главният.

В закона ясно трябва да се запише, че освен членовете на прокурорската колегия на ВСС, които извършват избора – за мен всички членове трябва да участват в избора, че и министъра на правосъдието трябва да има правата да сезира ВКС по тези въпроси.

Има нови положения в предложенията на ПП-ДБ за конституционна реформа, които касаят разделението на парламентарната квота в съдийския и прокурорския съвет. В съдийския съвет съотношението ще е 2 към 1 на мнозинство на съдиите, спрямо членовете на парламентарната квота, което е изискване и на Венецианската комисия. В прокурорския съвет ще има мнозинство на хората, избрани от парламентарната квота, тъй като тя трябва да съблюдава наказателната политика на държавата. Правомощията на главния прокурор много значително се ограничават с този проект. Надзорът за законност и методическото ръководство отиват в прокурорския съвет, който ще определя правилата, по които се осъществява. Най-висшето ниво би следвало да бъде председателят на ВКС. Главният прокурор остава предимно с представителни функции – той ще отговаря за контрол върху ВКС, ще има право на обвинителни актове само спрямо нея, конституционна жалба, отчет пред парламента и участие в прокурорския съвет, но без да ръководи неговите заседания. Вече няма да може да контролира решенията в прокурорския съвет, т.е. той губи 90% от властта си, ако този проект стане окончателно решение на НС.

Вижте цялото интервю във видеото.