Политика

Правосъдният министър: Дори и да се ремонтира, механизмът за разследване на главния прокурор не спира

От Euronews България Euronews България
Atanas Slavov BGNES Снимка: БГНЕС

Процедурата по новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници, започнала със случайния избор на съдия, който да бъде назначен за прокурор ад хок, не може да спре. Това мнение изрази министърът на правосъдието Атанас Славов на заседание на правната парламентарна комисия, която одобри поредните промени в Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на обвинител №1. Вносители на законопроекта, който идва около месец след въвеждането на ключовия механизъм, са Десислава Атанасова, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Надежда Йорданова и Хамид Хамид.

Според предложението им трябва да бъде създадена нова, различна от Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Ако текстът бъде приет, подборът на прокурор ad hoc ще бъде отделен от другите дела, чието случайно разпределение става в тази система.

Първият случаен избор на съдия вече бе направен публично пред медии във Върховния касационен съд и жребият посочи Даниела Талева от СГС. По действащите правила прокурорската колегия на ВСС следва временно да я назначи за върховен прокурор.

Министър Славов посочи още, че в последните дни е получил много въпроси от членове на ВСС по темата. „Основният въпрос за мен като министър е каква точно е законодателната воля: дали предвижданата нова система за случаен избор ще се приложи спрямо започналата процедура или ще действа за в бъдеще?“, каза той пред депутатите. Според правосъдното министерство процедурата по новия механизъм не е административна и не може да бъде спирана, включително и заради висящо дело в Конституционния съд. „Ако законодателната инициатива интервенира в започналия процес това ще създаде рискове пред механизма и ще породи много въпроси“, каза министърът.

Заместник-председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова припомни, че вече е свършена огромен по обем работа, за да бъдат намерени желаещи съдии, които да разследват главния прокурор. И намери някои недостатъци в предложенията по отношение на сроковете. Тя припомни, че има разработен нов специален модул за случайния избор. До него достъп имат само двама системни администратори, а и освен това за него са платени пари. Според нея, ако за специалния случай бъде създаден специален модул, то тогава ще се срине доверието в сегашната система за разпределение на делата. 

Сред предложенията в ЗСВ, които Хамид Хамид (ДПС) представи, има записан и нов, вече шестмесечен срок, за започване на процедура по избор на членове на ВСС.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС поиска повече информация по какви идеи за промяна в законодателството работи Министерството на правосъдието. Атанас Славов му отговори, че това са текстове, по които България получава препоръки. Това не се случва "на тъмно", заяви той.