Политика

ВСС единодушно и без дебат отстрани Ясен Тодоров като зам.-шеф на следствието (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) освободи Ясен Тодоров като заместник-директор на Националната следствена служба. Той остава да работи като редови следовател.

Всички девет членове на колегията подкрепиха предложението на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, а решението бе взето без дебат между съдебните кадровици.

Уволнението на Ясен Тодоров се случи след като се разрази конфликт между двамата покрай взрива срещу кортежа на бившия вече главен прокурор Иван Гешев. Тодоров, който бе заместник на Сарафов в НСлС, тогава зае открито позиция в подкрепа на Гешев, докато Сарафов пък започна директен конфликт с Гешев. "Имам голям проблем с публичното говорене на Ясен Тодоров. Той не съгласува с мен своите медийни изяви, те са негови и на собствена отговорност", заяви Сарафов в разгара на войната в средите на прокуратурата.

Покрай взрива публично бе оповестено, че в качеството си на зам.-шеф на националното следствие Тодоров е завел на мястото израелския експерт по антитероризъм, когото Гешев беше наредил да бъде пуснат да огледа.