Свят

Двама са загиналите след експлозия на Кримския мост, момиче е ранено (Обновена)

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Като “извънредна ситуация” описаха случилото се на Кримския мост руски официални лица и назначените от Москва местни власти.

Двама души са загинали, а дъщеря им е ранена.

Тази сутрин започна за всички нас с информация за извънредната ситуация, която се случи на Кримския мост. Всички заедно с вас видяхме повредения автомобил с белгородска регистрация на видеоклип в интернет. С каква информация разполагаме към момента? Момиче е пострадало, получило е средна телесна повреда, вече е под наблюдението на лекарите. Най-тежкото нещо е, че родителите ѝ са починали, нейните баща и майка. 

Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородска област

По-късно обаче Москва обвини Киев за извършена атака срещу моста, който свързва окупирания Кримски полуостров с Русия. Без да посочи доказателства за твърденията си, говорителката на руското външно министерство обяви, че тя е била извършена със съдействието на САЩ и Великобритания.

в Руските ласти започнаха и разследване за тероризъм.




Във връзка с повреждането на Кримския мост Следственият комитет на Русия образува наказателно дело по член 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация, т.е. за терористичен акт. Според разследването през нощта на 16 срещу 17 юли в резултат на терористичен акт, извършен от украинските специални служби, е била повредена една от отсечките на Кримския мост.

Светлана Петренко, говорител на Следствения комитет на Русия

Говорителката на южното военно командване на Украйна по-рано заяви, че инцидентът може да е провокация от страна на Москва.

От руското министерство на транспорта заявиха, че има повреда на пътното платно в участък, който се намира по-близо до Крим, но отрекоха колони, поддържащи моста, да са повредени.

Движението по моста беше спряно. Руските власти посъветваха хората да използват "сухопътния маршрут през новите региони". Така Русия нарича украинските територии, които окупира миналата година - Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк - и твърди, че е анексирала.