Общество

Генезис на дезинформацията: Как се развива едно от най-мощните оръжия на войната?

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

След посещението на Володимир Зеленски в България, в руските медии започнаха да се появяват публикации, че посещението на украинския президент у нас въвлича страната ни в конфликта. Пропаганда ли е обаче това или изнасяне на обективни факти?

Румена Филипова – основател на Института за глобални анализи и автор на множество научни трудове, свързани с руската пропаганда разказа за Euronews, че подобни тези са част антиукраинския наратив, който Москва се опитва да наложи в Европа.

Това са най-честите дезинформационни клишета – че предоставянето на оръжия ще въвлече България във войната. Производното на това е призивът за неутралитет. Зад този необоснован и неискрен пацифизъм се крият проруски позиции и опит да се урони авторитета на България в ЕС и НАТО.

Румена Филипова, основател на Института за глобални анализи

Изследванията на доктор Филипова разделят проруската пропаганда в четири основни направления: Националистическото, което Русия определя като основния противовес на зараждащия се в Европа и Украйна фашизъм. Москва е представена като борец за нормалност срещу либералните крайности на ЕС.

След анексията на Крим този дискурс беше издигнат като държавна политика, която се разпространява и из Европа.

Румена Филипова: основател на Института за глобални анализи

Другите три направления, според доктор Филипова, са тезата, че Запада се опитва да наложи така наречената джендър идеология в страните членки на ЕС, която има за цел да се разпространи хомосексуалната ориентация сред ученици и подрастващи. Енергийната теза пък твърди, че без Русия Европа никога няма да има сигурни енергийни доставки и всички опити за диверсификация са напразни. Четвъртата пропагандна линия е тази за мигрантите – приемането на бежанци, бягащи от държава във война води до заплаха за националната сигурност за страната, която ги приема, а самите бежанци за изцяло икономически мотивирани да напуснат родината си.

Виждаме, че Фейсбук страниците на официалните руски посолства в Европа и България са много активни и самите те разпространяват дезинформация. Дори откровени лъжи се разпространяват в официалните руски представителства.

Румена Филипова: основател на Института за глобални анализи

Един от последните постове в социалните мрежи на руското посолствo в България твърди, че украинския президент Володмир Зеленски получава „финансови инжекции“ от Съединените щати, за да изпраща украинските войници за „пушечно месо“ в замяна на финансови средства от Запада.

Руската пропаганда в България е по-специална заради историческите връзки между Москва и София у нас. Преподавателят в СУ доцент Светослав Живков определя като най-голямата лъжа в новата ни история тази за „второто освобождение“ на страната.

Агресивна политика спрямо България води СССР, въпреки дипломатическите отношения. СССР изпраща войска, която да свали легитимно избрана в България власт.

Светослав Живков, преподавател в СУ

Тези действия на съюза са с претекст, че Москва освобождава България от монархофашизма, допълни още Живков.

Това, което става след 1944 година е не демократизация, а точно обратното – тоталитарен режим и то от най-мракобесните типове – сталинистки. Тази традиционна линия на руската дипломация, че сегашните отношения на Русия и България се дължат на неблагодарността на България, която се изразява нейното евроатлантическо развитие.

Светослав Живков, преподавател в СУ

В най-новата история на България една от последните тези е за българските граждани, които са загинали по време на проруските и украинските сили в Одеса през 2014 година след анексирането на Крим.

 

Тези сблъсъци бяха инициирани от проруската част, но първите жертви бяха украинци. Тези двама българи, които загинаха, всъщност загинаха заради прякото си участие в сблъсъците и то от проруска страна.

Светослав Живков, преподавател в СУ

Наскоро публикуван анализ на Фондацията за хуманитарни изследвания показва, че за миналата година руската пропагадна в българското онлайн пространство е скочила над 20 пъти. А у нас функционират над 400 сайта които системно публикуват информация с невярно съдържание в полза на Русия.