Политика

Проф. Вили Лилков е антипод на Васил Терзиев, смята лидерът на СДС

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Най-вероятно ще сме заедно с коалиционния ни партньор ГЕРБ за повечето места на кметските избори. Нямаме окончателно решение за София. За Вили Лилков мога да кажа само хубави неща. Номинациите в ГЕРБ продължават, ще видим кой ще бъде. Г-н Вили Лилков е антипод на Васил Терзиев, който е кандидатът на ПП-ДБ. Интересно е как биха реагирали в Германия, ако издигнат внук на генерал от Гестапо за кмет на Берлин.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria лидерът на СДС и депутат от ГЕРБ-СДС Румен Христов.

 

Ето какво още сподели той:

Постъпихме национално отговорно. Това не е коалиция. Не е колегиално, че колегите от ПП-ДБ искат да окупират всички властови позиции, но продължаваме напред. Те избраха формулата те да бъдат в изпълнителната власт, а ние в регулаторните органи и в парламента, нямаме нищо против и да се сменим, ако искат, те да предложат хората за регулаторните органи и в парламента, а ние да сме в изпълнителната власт. Няма проблем.

Димитър Радев е най-подготвеният човек за гуверньор на БНБ. Надявам се, че ще се справи добре, ако бъде избран, има нашата подкрепа. 

Има достатъчно органи, които да проверят тези договори за инхаус поръчките и за тристранното споразумение, дали са корупционни.

Срам ме е от такива коментари за Украйна, каквито изрази президента. Новото правителство прави правилните стъпки по отношение на цивилизационния избор, който направи България преди много години. Можем да стигнем дотам, че ще се дава помощ, която няма да влияе на отбранителните способности на България. Става въпрос за оръжие, на което ще му изтече срокът на годност, боеприпаси, които изтичат като годност също. След това можем да мислим и за МиГ-овете, на които също им изтича ресурсът в който могат да се използват.

Единият от критериите, които трябва да изпълним е, че трябва да имаме до 3% дефицит, ако искаме да влезем в еврозоната. Ние предложихме един пакет от 200 милиона за увеличение на заплатите в сектор "Сигурност", но се надявам, че финансовият министър ще намери откъде да ги вземе. Най-вероятно ще се пипнат капиталовите разходи. Те и тези, които се дават сега надали са достатъчни, но това е възможният бюджет. Тежката задача е през тези пет месеца да го изпълним и да видим покриваме ли критериите или не.

Ползите за България от еврозоната са огромни. Грешката е, че не разясняваме на българските граждани какви са те. Аз вярвам на Димитър Радев, той каза, че реалистичната дата е 1 януари, 2025г. Предимствата са много. Финансовият министър трябва да каже какви са загубите, защото не сме член на еврозоната.

 

Цялото интервю вижте във видеото.