Политика

Весела Чернева: С изказването за Украйна Радев се обръща към вътрешната си публика

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Мисля, че никой няма да приеме, че когато има страна, която си защитава територията, то тя да се окаже проблемът. Тоест, че примерно, когато нацистка Германия напада Полша, че проблемът е Полша, когато се защитава. Това е очевидно обръщане на г-н Радев към неговата вътрешна публика. Навън той се държи по съвсем различен начин. Той подписа няколко документа, в които се говори за руската агресия. Не мога да разбера как може по този начин може да се дефинира национален интерес.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, по повод изявлението на президента Румен Радев, че Украйна настоява да се води война.

 

Ето какво още сподели тя:

26 страни членки подпомагат Украйна, изключение прави само Унгария. Кого слушаме? И всички ли слушат някого? Всяка страна има своята убеденост, че, когато някой е нападнат трябва да му помогнеш да се защити. Когато сме станали членове на ЕС, ние сме направили своя цивилизационен избор. Били сме убедени, че споделяме тези ценности на Европейския съюз. Учудвам се, че сега този избор се поставя под въпрос.

Позицията на България относно Украйна в НАТО беше доста премерена. България каза, че Украйна може да стане член на НАТО, когато свърши войната. Това е формулировката на Народното събрание, подобна е и формулировката след срещата на върха във Вилнюс. Заключенията след нея бяха такива, че Украйна да може да планира по-ясно своето бъдеще след войната. Дори и да не става въпрос за членство в момента до преди 5 месеца дори не можехме и да мислим, че Украйна може да бъде третирана като страна кандидат. Сега говорим колко добре интегрирана е украинската армия. Украинските военнослужещи могат да обучават и други свои колеги в Европа, тъй като тази армия вече е калена в много битки.

Убедена съм, че както генералния щаб, така и политическото ръководство на Министерството на отбраната, знаят какви са необходимостите на България и какво мое да бъде дадено на Украйна. Доколкото аз разбирам това което ще дадем са артикули, които не се ползват или са с изтичащ срок на годност. Неща, които не са с жизнена необходимост за армията ни в момента.

Повишеният трафик на мигранти означава, че борбата с този тип организирана престъпност очевидно през последните месеци е била неглижирана, заради което и Австрия каза, че има увеличен брой търсещи убежище. Това е проблем за много страни от Западна и Централна Европа.

Мисля, че мерки по отношение на границата трябва да бъдат взети. Борбата с корупцията не е абстракция. Всички тези трафиканти успяват да си създадат канали по които да минават необезпокоявани.

Що се отнася до Нидерландия аз мисля, че не сме изпуснали влака, тъй като ЕК прие доклад за нас, който все пак беше по-скоро положителен. Този доклад според мен трябва да бъде рекламиран пред парламента в Хага и, че България взима сериозно мерките за реформа в Съдебната система, КПКОНПИ, мерки с работата на прокуратурата и организираната престъпност особено в частта й за взаимодействието с някои органи, които имат корупционни интереси към нея или обратното. Тоест, целия пакет мерки, който създава този образ на България. 

Според мен самото решение за провеждане на референдум за еврото ще бъде странно, меко казано. Това е очевидно против споразуменията, които България е подписала.  Според мен само по себе си това би било лош знак, защото ще покаже, че България не се съобразява със своите собствени ангажименти. Членството на България в ЕС и еврозоната не могат да бъдат отделени политически. 

 

Цялото интервю вижте във видеото.