Политика

Радев държи на „мирна“ капитулация на Украйна – в името на световната сигурност

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev BGNES Снимка: БГНЕС, архив

След като предизвика официална реакция от украинското посолство и вълна от възмущение и порицание в социалните мрежи заради думите си, че Украйна настоявала да води войната, започната от Русия на нейна територия, президентът Румен Радев реши да повтори отново тезата си, че „конфликтът“ нямал мирно решение и заради това не трябва да се помага с оръжия на жертвата на руска агресия – Украйна, защото по този начин се „увеличава риска от глобален военен сблъсък“.

Това се разбира от официална позиция на президентството, разпространена до медиите днес следобед.

Радев посочва, че „всеки ден от тази война води до жертви и разрушения“, които имат „тежки икономически, социални и политически последици за цяла Европа“. И предупреждава, че военната помощ за нападнатата от Русия държава „увеличава риска от глобален военен сблъсък“.

Според президента международната общност трябва да положи „системни усилия за деескалация и преустановяване на военните действия и търсене на реално мирно решение със средствата на дипломацията, основано на принципите и договореностите в рамките на ООН и международното право“, без обаче да уточнява при какви условия и как си представя да бъде постигнат този мир.

Радев е изразявал многократно тезата си за „мирно решение на конфликта“, но никога не е навлизал в конкретика какво точно означава това и трябва ли Украйна да се откаже от международно признатите си територии, при положение, че без военна помощ от своите съюзници тя няма как да се защити от военната агресия на Русия.