Политика

Общественици издигат проф. Вили Лилков за кмет на София (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Политици, журналисти, режисьори, композитори, дейци на културата, бивши министри, интелектуалци и други общественици, свързани със "синята кауза" издигнат проф. Вили Лилков за кандидат-кмет на предстоящите през есента избори в София.

В инициативния комитет, който официално ще издигне кандидатурата на проф. Лилков, влизат емблематични имена като Надежда Нейнски - бивш министър на външните работи и лидер на СДС, Ивайло Цветков - Нойзи - културолог и журналист, Васил Георгиев – Кръпката - певец и автор на песни, Богдана Карадочева - певица, Теди Москов - режисьор, Муравей Радев - бивш министър на финансите, Петър Москов - председател на КОД (Консервативно обединение на десницата.

Ето и част от останалите имена в Инициативния комитет:

 

Проф. Вили Лилков е бивш член на СДС, един от учредителите на ДСБ и бивш председател на ДСБ-София. Той е бил  заместник-председател на Столичния общински съвет, както и няколко мандата общински съветник в столицата, от листата на СДС и "Синята коалиция". Беше издигнат от "Реформаторския блок" за кандидат за кмет на столицата през 2015 г. Тогава той получи 38 113 гласа или 9.62% от вота на софиянци, класирайки се на второ място, но с далеч по-малък резултат от спечелилата на първи тур Йорданка Фандъкова с 238 500 гласа (60.17%).

Проф. Лилков беше част и от инициативния комитет, издигнал кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент през 2021 г.