Европа

Доколко западните оръжия наистина променят хода на военните действия в Украйна?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

„Войната в Украйна беше проверка на реалността за Запада, за военните, за цивилните плановици на отбраната. Защото се завърна конвенционалната война с висока интензивност. И това ни отърва от 20-30 години фалшиви представи или такива, които не отговарят на сегашната реалност. Това ни води до решения с историческо значение“, казва Сезар Пинтадо от Международния кампус за сигурност и отбрана.

От миналия февруари международните донори са обещали повече от 80 млрд. евро военна помощ за Украйна. Но по оценки на експерти, някои от оръжията, включително танковете „Леопард“ и бойните машини на пехотата „Брадли“ са имали „лош старт“, тъй като слабостите на по-старите модели бронирана техника като колесните танкове са ги направили непригодни. Неуспехите може да се дължат и на начините на използване на оръжието.

Ако имахте добре обучени войници на НАТО, които управляват френски танкове, щяхте да видите по-малко загуби на тези танкове в Украйна. Не защото натовските войници са по-подготвени технически с управлението на танка, а защото знаят как да ги управляват в синхрон с други оръжия като артилерийски системи и машини на пехотата. Техните комуникации са по-добри.

Матю Дж. Шмид – професор в Университета на Ню Хейвън

Масовата употреба на дронове е забележително средство във войната в Украйна. Някои твърдят, че комуникациите и електронната война могат да играят още по-важна роля... и биха могли да помогнат на Киев да спечели войната.

„Виждате ли тази иновация сега? Мисля, че ще се получи. Трябва да се действа бързо, с импровизация. В един бъдещ стабилизиран конфликт ще видите много дългосрочни иновации. На руската армия ще са нужни десет и повече години, за да възстанови загубите си във войната. Системите на руснаците не са много добри“, казва Матю Дж. Шмид – професор в Университета на Ню Хейвън.