Общество

„Младите лекари“: Пътят към красивата усмивка – добър стоматолог и правилно хранене

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Защо все повече млади хора страдат от изтриване на зъбите и как трябва да се храним, за да имаме красива усмивка? Отговорите на тези въпроси дава стоматологът д-р Мартин Евлогиев. Само няколко години след старта на кариерата си, той вече прави уверени крачки, а днес една от силните му страни са естетичните реставрации на зъбите. Неговата история разказва Анелия Джамбазка в рубриката на Euronews Bulgaria "Младите лекари". 



Трудно начало. Така накратко д-р Мартин Евлогиев описва първите си стъпки, докато все още учи стоматология в Медицинския университет. Най-трудно се оказва намирането на място за стаж. След множество откази, чудото става.

 

Колегите ми обикновено търсеха стаж в частни клиники, в такива търсех и аз. Обаждах се, отказваха ми. Казваха че нямат възможност да обучават стажанти. Някои казваха, върни се в трети, четвърти курс, сега е много рано. Това убиваше ентусиазма ми. Чуваме се с д-р Катърски, той пита от кога мога да започна. Отговорих му, когато кажете. Той каза, утре 06:45 те чакам с униформа, закусил и готов за работа.

д-р Мартин Евлогиев – стоматолог

Младият стоматолог, по това време още студент, открива клиниката на д-р Георги Катърски случайно, с препоръка на обща позната.

 

Когато той дойде, аз гледам едно младо момче, усмихнато, свенливо. Първото, което видях в него, беше желание да научи. Задаваше въпроси и то на място.

д-р Георги Катърски - стоматолог

А. Дж.: Кои бяха първите неща, които успяхте да направите тук?

М.Е.: Първите неща, които правех още като студент, бяха върху моята майка. Изграждах един зъб и беше доста емоционално и напрегнато, защото трябва да го направя по най-добрия начин.

Д-р Евлогиев напредва стъпка по стъпка, а след стажа идва и предложението за работа. Сега, няколко години по-късно, той вече трупа професионален опит в естетичните реставрации на зъбите.

 

Влиза в ситуацията, вижда проблема, предлага негово решение. Може да няма претенцията, че е адекватно, но се сеща за нещо и гледа да помогне. Това прави човека лекар, когато мисли доброто на ближния.

д-р Георги Катърски – стоматолог

„В клиниката се шегуваме, че е моят дентален баща. Във времето, в което съм тук, съм успял да усвоя неговия маниер на работа“, споделя д-р Евлогиев.

Все повече млади хора страдат от зъбно изтриване, а д-р Евлогиев търси начини да им помогне, не само с адекватно лечение, но и със съвети.

 

- Това се дължи предимно на диетата, и е предимно при дамите. Силно киселинни диети, цитруси, след което веднага измиване, хранене. Постоянната консумация на цитруси без нужния интервал реминализация от слюнката, което е естествен процес, става както ерозията на паметниците. - Какво друго в режима уврежда зъба? - Най-големият кошмар е сладко и тестено. Кроасани, бисквити, снаксове, чипсове. Шоколадът е най-малкото зло, защото той се разтваря от слюнката.

д-р Мартин Евлогиев – стоматолог

Лошото поддържане на зъбите и ненавременното лекуване могат да доведат до тяхната загуба, предупреждава младият стоматолог.

А. Дж.: В кои случаи се стига до обеззъбяване и има ли възраст този проблем?

М.Е.: Най-често пациентите губят зъбите си заради недоизлекуване на зъбите си. Една пломба, втора, непочистени канали, кариеси. Понякога се стига до изваждане на зъба. Инвестицията в един такъв зъб е важна, защото пациентът трябва да знае, че мисията му е да опази зъбите си до края на своя живот, и това е напълно постижимо.

 

Аз на първата седмица бях наясно, че той е роден за това нещо, и си казах дано някой ден да работим с това момче. Въпреки, че той не ми даде надежда. Каза че само ще стажува, после ще замине за чужбина, и на мен нищо повече не ми остана освен като се върне един ден от чужбина да работим отново заедно, защото виждам духовната връзка помежду ни.

д-р Георги Катърски – стоматолог

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.