Общество

„Младите лекари“: По пътя на неврохирургията с д-р Иван Кацаров

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Д-р Иван Кацаров прекрачва прага на неврохиругията на болница „Св. Иван Рилски“ само преди година. Там попада в екипа на проф. Васил Каракостов, с чиято помощ прави първите си крачки в неврохирургията.

Питаме го защо се е насочил към тази специалност.

Винаги съм искал да бъда неврохирург. Тази специалност винаги ме е привличала. Когато приключих обучението си по медицина и се дипломирах, тук нямаше вакантни места за специализант. В последствие започнах работа в болница Пирогов, обща и коремна хирургия. По-късно тук беше обявен конкурс за специализант.

д-р Иван Кацаров – специализант в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

По време на специализацията си младият лекар се включва в клинични проучвания на пациенти, страдащи от различни мозъчни заболявания. Сред тях попада вътрешната хидроцефалия. Накратко това е заболяване, при което се образува течност в мозъка, която го притиска и води до увеличаване на черепа. Болестта засяга и деца и възрастни, като при малките се среща по-често и е вродено заболяване. В случаите в които е придобита се получава вследствие от тумор, инфекция, травма или друго.

„При установена вътрешна хидроцефалия, се предлага на пациента оперативно лечение“, каза д-р Кацаров и обяснява стъпките на операцията.

Задаваме му въпрос дали има случаи, при които не може напълно да се възстанови функцията на мозъка?

При повечето случаи се възстановява, но има и случаи в зависимост от произхода на хидроцефалията, ако е при някои тумори, тя не може напълно да се възстанови от поставянето на клапа или така наречения микрокатетър.

д-р Иван Кацаров – специализант в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Д-р Кацаров завършва Медицинския университет в София през 2020 г. Веднага след това търси възможност за специализация и е твърдо решен бъдещата му кариера да се развива у нас, въпреки че голяма част от неговите колеги заминават веднага след завършване.

„Моите родители не са лекари, те са в различна сфера. Баща ми се занимава с бизнес в чужбина, майка ми е юрисконсулт“, казва младият лекар.

Но откъде идва желанието му да запишете медицина?

„Аз от малък знаех, че ще стана лекар. Просто смятам, че човек се ражда с някаква мисия. Съпругата ми изучава медицина също. Тя има интерес към кожните заболявания и мисля, че ще се насочи към дерматология“, споделя д-р Кацаров.

А кое го мотивира най-много да продължи по поетия път?

Най-много ме мотивира успеваемостта на операциите, които имаме. Това че пациента след оперативната интервенция може да се прибере вкъщи при близките си и да се върне към нормалния си начин на живот. Въпреки тежките диагнози най ме мотивира думата „благодаря“ след нашата намеса“, посочва той.