Общество

„Младите лекари“: В помощ на жените – акушер-гинекологът д-р Ксения Чайковская

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Тя си пожелава да бъде акушер-гинеколог още като дете, докато лекува любимите си кукли. Години по-късно няма колебания в избора на професия. Днес е млад и успешен лекар, който помага на жените. Тя е д-р Ксения Чайковская, а историята ѝ разказва колегата Анелия Джамбазка. 



Д-р Ксения Чайковская е специалист акушер-гинеколог от една година. Зад гърба си има девет години специализация, и съчетава работните си ангажименти едновременно на три места. Намираме я в едно от тях, Медицински център „Феми клиник“.

Едно от вдъхновенията на младата лекарка е чудото на новия живот. Освен да се грижи за своите пациентки, които са в очакване на най-щастливия момент, тя помага и на всички останали, които идват тук по различен повод. Един от най-разпространените проблеми, които среща е неволното изпускане на урина. Заболяване, за което все още малко жени търсят навременна помощ.

 

Това е проблем, за който не се говори много. Пациентките имат притеснение да споделят пред близките си и пред лекаря. Всяка жена, която е имала нормално раждане или тежко физическо натоварване в ежедневието си, може да получи този проблем... Имаме данни, че около 60% от жените имат този проблем, особено след нормално раждане.

д-р Ксения Чайковская – акушер-гинеколог МЦ „Феми клиник“

Неволното изпускане на урина може да се премахне с щадяща лазерна процедура. За да има по-добър ефект обаче, трябва да се потърси помощ навреме.

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.