Свят

Очакваме Путин в Турция през август, обяви Ердоган

От Euronews България Euronews България
Erdgoan Turcia Recep Tayyip Erdogan AP Снимка: AP, архив

В коментар пред журналисти, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че с руския лидер Владимир Путин са на едно и също мнение по въпроса за удължаването на сделката за зърнения коридор през Черно море, срокът на която беше удължен няколко пъти досега и изтича на 17 юли.

"Подготвяме се да посрещнем г-н Путин в Турция през август. Споделяме едно и също мнение за удължаването на (сделката за) зърнения коридор през Черно море. Г-н Гутериш от ООН (генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, бел.ред.) изпрати писмо до г-н Путин. Надявам се, че с това писмо с нашите и руските съвместни усилия ще осигурим удължаването на срока на зърнения коридор", заяви Ердоган, предаде БТА.

Европейската комисия помага на Организацията на обединените нации и Турция в усилията им да се опитат да удължат срока на зърнената сделка и е отворена да "проучи всички решения", заяви вчера говорител на Европейския съюз, цитиран от Ройтерс.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли м. г. между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. В Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който инспектира товарите. Поредното удължаване на споразумението не е сигурно заради възражения на Русия.