Свят

Лавров: Русия е готова да посрещне всички нужди на арабските държави относно зърнените култури

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров се срещна с колегите си от страните от Персийския залив по време на шестия кръг диалози между Русия и Съвета за сътрудничество в Персийския залив в Москва. Той заяви, че Русия е готова да посрещне всички нужди на арабските държави относно зърнените култури.

Продаваме зърно, продължаваме да го продаваме както преди. Изпълняваме всички свои задължения без изключение. Днес заявихме, че сме готови да посрещнем всички нужди, включително и извънредните, на нашите арабски партньори. Няма пречки за това. И не се изискват условия, които да зависят от тези, които не са в състояние да погасяват задълженията си.

Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия

След срещата бе приет съвместен план за действие за стратегически диалог между Съвета за сътрудничество в Персийския залив и Русия. Министърът на външните работи на Оман Саид Бадр ал-Бусаиди изрази увереност, че планът ще "осигури платформа за разширяване на двустранното сътрудничество в много области.

Убедени сме, че този план ще предостави платформа за разширяване на двустранното ни сътрудничество в много области и в полза на нашите народи. Очакваме с нетърпение да продължим този диалог и този обмен на мнения по много теми от взаимен интерес и загриженост и всичко това в полза на насърчаването на каузата на мира.

Саид Бадр ал-Бусаиди - министър на външните работи на Оман

По време на речта си ал-Бусаиди също така подчерта, че е важно войната в Украйна да приключи единствено по мирен път.