Политика

Правителството назначи първите шестима областни управители

От Euronews България Euronews България
Denkov BGNES Снимка: БГНЕС

След известно забавяне правителството вече е готово с назначението на първите шестима областни управители, съобщиха от информационната служба на МС. 

Новите губернатори ще отговарят за София град, Пловдив, Ловеч, Плевен, Добрич и Силистра.

"Те са избрани с консенсус между двете парламентарни групи, които подкрепят правителството", обяви премиерът акад. Николай Денков преди началото на правителственото заседание. Има съгласие и за съответните заместници, които ще бъдат назначени в тези екипи.

По-добре е малко по-бавно да направим съответните избори, но те да бъдат устойчиви. След като процесът вече се „отпуши“, очакваме през следващите дни да имаме готовност и за останалите областни управители", добави Денков.

Ето имената на новите губернатори:

София град - Вяра Тодева. Тя е изпълнявала временно същата длъжност в периода юни-август 2022 г., а от септември 2021 г. до август 2022 г. е била заместник областен управител. Юрист и специалист по маркетинг. 

Пловдив - Илия Зюмбилев. Специалист в сферата на енергетиката. По професия е електроинженер, има докторска степен по материалознание. Бил е хоноруван преподавател в пловдивския филиал на Техническия университет - София.

Ловеч - Виктор Стойчев. Той е изпълнявал същата длъжност в периода от януари до август 2022 г. Виктор Стойчев има дългогодишен опит в териториалната дирекция на НАП в Ловеч, включително като директор на дирекция и заместник териториален директор. Ръководил е също Областната пощенска станция. Магистър е по икономика на индустрията със следдипломна квалификация по управление на администрацията.

Плевен - Виолета Иеремиева. В периода януари – август 2022 г. тя е била заместник областен управител там. Филолог по образование, работила е в частния сектор. Активно се занимава с инициативи, насочени към решаването на проблемите на хората с увреждания.

Добрич - Йорданка Костадинова. Бивш народен представител от "Продължаваме промяната". Спецалист по здравен мениджмънт и фармацевт по образование. 

Силистра - Минчо Йорданов. В периода май 2021 – август 2022 г. е бил заместник областен управител в същата област. Работил е дълги години е работил в системата на МВР и ДАНС. Бил е директор на основно училище. Висшето си образование е завършил във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.